Egyszer volt ... velünk történt anno ...

--------------------------- 2016-17-os Tanév ---------------------------

TANÉVZÁRÓ – 2017.06.15.

A nap úgy indult, hogy elhatároztuk többet semmiképpen sem szervezzük az iskolaév egymást követő utolsó két napjára az osztálykirándulást és a tanévzárót…
A nap eseményeiről a fényképek meséljenek. Ki-ki pedig tegye el magában az emlékeket a nekik fenntartott kispolcra.
Viszlát iskola! Szervusz nyár!

Fotók

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS – 2017.06.14.

Szentendre – SKANZEN. Zöld Béka, Harangláb megálló. Léleklyukak, a vándorszínésznő éjjeliedénye és egy szatócsbolt. Régi játékok, óriási asztal, óriási székekkel. A malom és egy vérbeli Lisztesmolnár. Az ördög és a molnárlegény. Iregi kakasok, lovaskocsizás és végül Mákos és Guba. Mindez egyetlen gyönyörű nyár eleji napon. Igaz, hogy nem találkozhattunk az Illatos lánnyal és Holdvilág nénivel, Palika pedig túlságosan mozdulatlanul kuporgott a malom padláslépcsőjén, de ez semmiképpen sem szeghette kedvünket.
Kirándulásunk keretét Molnár Krisztina Rita: Mákszem és Gubó eltűnődik című meséje adta, amelyet közösen olvastunk a gyerekekkel a tanév utolsó heteiben.

Fotók

SCHIRILLA GYÖRGY - 2017.06.09.

Június 9-én különös vendég "robbant bele" jókedvűen, energikusan péntek délelőttünkbe: Schirilla Gyuri bácsi, azaz Schirilla György. Nógrádi futásának utolsó állomása voltunk. Vidám, tartalmas beszélgetést indított, lélegzetelállító "vizes" történeteket mesélt. Játékos tornagyakorlatokra fogott minket, a táblára óriási szívet rajzolt, önfeledt hitelességgel szavalt. Váci Mihály "Még nem elég!" című verse új fényt kapott általa, lélekkel mondta, szabályosan föltámasztotta azt! Sikerült visszaadnia eredeti értelmét a '60-as években lépten nyomon műsorra tűzött, ezáltal sajnos elkoptatott, erejét vesztett versnek. Laza futásban, de fegyelmezetten értünk el Vele az '56-os emlékműig, ahol elhelyezte tisztelgő koszorúját. Itt elénekeltük együtt a "Szózat"-ot. Ezután a panzió vendégei voltunk. Idilli jelenet: vidám "málnaszörp-party" a teraszon, miközben Gyuri bácsi erdélyi élményt idéz fel. Hogyan úszta át télvíz idején a Marost egy fiatal lagzis pár kedvéért, ajándékul. ( A jeges Dunát, azt tudtuk :-) A lelkes találkozó autogramgyűjtéssel ért véget. Neves vendégünkről elmondhatjuk: nem esett messze az alma a fájától, azaz jó fa rossz gyümölcsöt nem terem! Akivel mi találkoztunk, legendás apa legendás fia volt. És amit Ő kapott, azt mindenhogyan tovább is adja, hiszen az egészséges életmód, a hazaszeretet, az igaz emberi örömök vándorapostola maga is négygyermekes apa. Kis, családias, emberi léptékű iskolánktól, aranyos gyerekeinktől egyébiránt el volt ragadtatva!

Fotók

ANYÁK NAPJA - 2017.05.08.

Minden évben a legnagyobb igyekezettel és izgalommal ANYÁK NAPJA ünnepére készülnek a gyerekek. Valamennyien a legtöbbet szeretnék kihozni magukból a szereplés során is és a két kezükkel készített ajándék megalkotásakor is. Az idén a 3-4. osztályosok ünnepi műsorral, az 1-2. osztályosok vidám mesejátékkal készültek. Az ajándék kistáskák egyedi szépségét pedig a fényképeken szemlélhetjük.

Fotók, Videó

MAJÁLIS - 2017.04.30.

A fotókat köszönjük Tóth Gábornak.

Fotók

TERMÉSZETMEGISMERŐ SZAKKÖRÖK - 2017.04.26.

A tanév során a Duna-Ipoly Nemzeti Park jóvoltából, minden hónapban egyszer találkozhattak diákjaink egy természetet jól ismerő szakemberrel, és vele együtt a természet sok-sok csodájával. Tudósítottunk korábban is egy-egy találkozásról. Ezen a mostanin Sevcsik András jött el, és ismertette meg a gyerekekkel a Morgó patak élővilágát.

Fotók

TAVASZI TÉMANAPOK – 2017.04. 10-11-12.

Nagy sikerrel kerültek megrendezésre idén is TAVASZI TÉMANAPjaink. A plakát tanúsága szerint nem volt hiány izgalmasabbnál izgalmasabbnak ígérkező programokban, a fényképek pedig arról tudósítanak, hogy mindez érdeklődő, aktív befogadókra talált. Peti meséje, Kata kosarai, Dodó bácsi kalandjai (még egy forrásnak is nevet adhattunk Liza segítségével: Vicsorgó forrás – Királyrét), Tomi bácsi és Judit néni foglalkozása, Bálint rejtvényei… Köszönjük nekik!

Fotók 1. nap
Fotók 2. nap
Fotók 3. nap

Nyílt nap – 2017.03.08.

Március 8-án NYÍLT NAP keretei között fogadtuk iskolánkban az érdeklődőket. Délelőtt tanórákat nézhettek végig, 17.00 órától pedig a már hagyományos Gergely napi hívogató után beszélgetés következett mostani és jövőbeli szülők és tanítók részvételével - a gyermekek eközben népi játszóházban múlatták az időt. Örömmel nyugtázhattuk a napot, hiszen ismét sokan voltak kíváncsiak arra, hogy milyen munka folyik a berkenyei iskolában. Újra meggyőződhettünk arról is, hogy az út, amelyen elindultunk járható és jó irányba visz.

Fotók

VII. SVÁBBÁL

A farsangi időszak eseményeihez tartozik az idén VII. éves SVÁBBÁL. Nagy izgalommal vártuk, hiszen egy régi álmunk válhatott valóra, amikor IGAZI svábtánccal készülhettünk, IGAZI tánctanár segítségével. Kucsera Réka nagy szakértelemmel készítette fel a gyerekeket. Öröm volt nézni, ahogy próbáról próbára alakul a műsor a gyerekek lelkesedésétől övezve. Külön jó érzés, hogy valóban autentikus táncokkal és viselettel állhattunk a nézők elé. Hála Rékának. Köszönjük, és várva- várjuk a folytatást… A fotók Tóth Gábor közreműködését dicsérik.

Fotók

FARSANG

A január a betegeskedésekről szólt. Mélyrepülésbe kezdtünk, és végül negatív rekordot állítottunk fel a gyermeklétszámot illetően. Az időjárás is ezekben a napokban mutatta ki foga fehérjét, így a szervezés mindvégig bizonytalanságokkal küszködött. Végül azonban mire a farsang napja elkövetkezett szinte mindenki felépült, és jókedvvel maskarázhattunk. Idén a felnőttek is álarcot öltöttek, sőt nagy örömünkre akadtak olyanok is, akik a tél végi fáradtságot félretéve ötletes családi jelmezekkel vidítottak fel kicsiket - nagyokat egyaránt, megadva ezzel a kezdő lendületet a jövő évi hasonlóra tervezett (BELÉPÉS CSAK JELMEZBEN!) farsang megvalósításához. A tombolán mindenki örülhetett valami hasznos apróságnak, a vendéglátás pedig pazarra sikeredett ismét. - Köszönjük a Szent Anna Panziónak a finom pizzát!

Fotók

UTOLSÓ NAP

Igazi téli vidámsággal fejezhettük be a tanévnek 2016-ra eső részét, és kezdhettük meg a várva várt téli szünetet. Az időjárás ezúttal kedvezett, és a nagy hidegben korcsolyázhattunk egy jót a befagyott berkenyei tavon!

Fotók

FALUKARÁCSONY

December 17-én ünnepeltük a megszokott keretek között a karácsonyt. Papp Imre nagypapa fényképei mutatják be az eseményt, melyet megtekinthetünk a „Berkenye kulturális és sport élete” facebook oldalon.


KARÁCSONYI MUZSIKA

Klasszikus muzsika várta december 14-én a művelődési házban mindazokat, aki ilyen módon is szerettek volna ráhangolódni az ünnepre. A váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai és tanárai jöttek el, és szólaltatták meg hangszereiket mindannyiunk örömére. Ezúton szeretnénk megköszönni a jelenlévőknek azt is, hogy a belépőjeggyel támogatták iskolánkat!

Fotók

SZENT MIKLÓS

A tél akkor érkezik meg a gyerekekhez valójában, amikor azt énekelhetik: hull a pelyhes fehér hó – még akkor is így van ez, ha igaziból nem esik. December 6-án így vártuk a Mikulást.

Fotók

PAPÍRGYŰJTÉS

Első ízben vállalkozott iskolánk arra, hogy papírgyűjtést szervez, és ezzel igyekszik bővíteni a gyerekekre fordítható anyagi keretet. Nagy munka volt, sok tanulsággal, de megérte.

Fotók

SZENT MÁRTON NAP – MARTINSTAG

Az idén Szent Márton lova esőben és sárban érkezett meg, ám ünnepi kedvünket nem szeghette az időjárás. Lámpás felvonulás, fáklyák, ünnepi műsor, zsíros kenyér és forralt bor – minden, ahogy illik. A nap eseményeit Tóth Gábor dokumentálta.

Fotók

Őszi témanapok

A várva várt őszi szünet előtt három napig ismét a tapasztalati tanulásé lett a főszerep. ŐSZI TÉMANAPOK keretei között szerezhettünk élményeket, mélyíthettük tudásunkat. A részletes program, és a fényképek tanúskodnak erről.

Fotók

Tanévnyitó 2016-17

Bár a tanévnyitók mindig egy picit nyárbúcsúztatók is, az idén szerencsére nem kellett még elköszönnünk ezen a napon a kedves évszaktól. (A rövid nadrág és a póló még hetekig nem került ezután a szekrény mélyére.) Bízunk benne, hogy a szünidő békés, nyugodt hangulata tovább kísér bennünket az év során a tanulnivalók következetes felsorakozása mellett is.
22 kisdiák kezdte meg ezen a napon a tanévet iskolánkban. (Örömmel jelentjük, hogy pótszékeket, tányérokat kellett beszereznünk az ebédlőbe!) A tervek szerint a biztonságot nyújtó hagyományok mellett sok újdonság is vár tanítóra, diákra egyaránt. Szeretnénk, ha továbbra is sikerülne közös gondolkodással, tevékenykedéssel egymást segítve haladni előre az évben.

Fotók

Évkezdő sütögetés

Fotók

--------------------------- 2015-16-os Tanév ---------------------------

Tanévzáró

Igyekeztünk illő módon befejezni a tanévet 2016-ban is. Verssel, mesével, furulyszóval búcsúztattuk negyedikeseinket, és köszöntöttük a nyarat. A bizonyítványok mellé ki-ki megérdemelt jutalmát is hazavihette.

Beszéd
Fotók

Anyák napja

Május 5-én köszöntöttük iskolánkban az édesanyákat, nagymamákat. Sírtunk is, nevettünk is. A nagyobbak megható irodalmi-zenés ünnepi műsorral készültek, a kisebbek vidám játékkal - Kormos István két verses meséjével- derítették jókedvre a családokat. És mivel az ünnephez hozzátartozik az ünnepi asztal, az asszonyi kezek jóvoltából csodás kalácsköltemények vártak bennünket a köszöntők után.

Fotók

Tavaszi témanapok

A tavaszi téma napok sok-sok érdekességet tartogattak számunkra. Rengeteg élménnyel és ezekhez kapcsolódó tudásanyaggal lettünk gazdagabbak a három nap alatt.

Fotók 1
Fotók 2
Fotók 3

Március 15-ei ünnepség

A márciusi hóesés nem ronthatta el ünnepi hangulatunkat 15-én. Változatos műsorral készültünk idén is. Furulyaszó, közös éneklés, egyéni dalok és versek mellett, felnőtt barátaink szereplése is emelte előadásunk fényét. Köszönjük a tapsot!

Fotók

Nyílt nap

Nagy izgalommal, és várakozással készültünk a nyílt napra. Szerencsére nem kellett csalódottan az ágyba bújnunk március 9-én, ám fáradtan annál inkább. A délelőtti tanítási órákra, és a délutáni Gergely napi hívogatóra 6 településről érkeztek érdeklődő szülők. A berkenyei leendő elsősökön és édesanyjukon kívül Nógrádról, Diósjenőről, Szendehelyről, Vácról sőt Gödről is meglátogattak minket családok, és elmondásuk alapján élményekkel gazdagon tértek haza. Nagy öröm, hogy az irány, amit iskolánk számára kijelöltünk valódi igények mentén jött létre. Sok biztatást kaptunk munkánk folytatásához. És ami igazán szívet melengető, hogy elköteleződések reményével zárhattuk a napot.

Fotók

Sváb bál

Az immár 6 éves hagyomány folytatódott február 6-án a Sváb bálon. Müller tánccal készültek idén az iskolások. Jó kedvvel adták át kitartó munkájuk eredményét, bízunk benne, hogy sokaknak okoztak ezzel örömet.

Fotók

Farsang

A farsangnak vége immár. Nagyszerű mulatságok vannak mögöttünk. Február 4-én bújtak a gyerekek másnak a bőrébe. Hogy mennyire ötletes és minden képzeletet felülmúló átváltozások történtek, arról a fényképek tanúskodnak.

Fotók


Tudj meg többet iskolánkról!

OM azonosító: 200859
2641 Berkenye, Petőfi utca 27.
Telefon: +36 35 362 337
E-mail: berkenyesuli@gmail.com

Copyright © 2016. Wilhelm Hauff Általános Iskola